lean manufacturing

Obținând din ce în ce mai mult, folosind din ce în ce mai puțin: Lean Manufacturing

Ai auzit vreodată de Lean Manufacturing? Nu? E ok. Lean Manufacturing nu este un concept cunoscut de toată lumea. De fapt, sunt chiar puțini cei care au auzit și mult mai puțini cei care au și pus în practică acest concept. Sigur, poți să dai un search pe Google și “bam”, o să-ți apară cel puțin 10 definiții pe pagină. M-ai putea întreba: “De ce m-ar interesa acest concept? Mă ajută în vreun fel?” Eu îți spun de ce și tu decizi în ce măsură te poate ajuta.

Ce este Lean Manufacturing?

Într-o formă simplă, Lean Manufacturing este un sistem ce are ca scop eficientizarea activităților prin identificarea și eliminarea pierderilor din cadrul procesul de fabricație; prin urmare, creșterea productivității.

Centrul de Cercetare Lean Enterprise (LERC) a făcut un sudiu foarte interesant care spune că în cadrul unui proces clasic de producție, 60% dintre activități sunt pierderi.

Cum a apărut Lean Manufacturing?

Ideile de bază ale conceptului de Lean Manufacturing au existat, fără îndoială, de secole, dar s-au concretizat odată cu scrierea lui Benjamin Franklin despre reducerea pierderilor în lucrarea „Poor Richard’s Almanack”, remarcând faptul că evitarea costurilor inutile ar putea oferi mai mult profit decât creșterea vânzărilor.

Womack și Jones ( cei care au detaliat conceptul Lean în cartea „The Machine that Changed the World” din 1990 ) au definit acest concept ca fiind „o modalitate de a face din ce în ce mai mult cu mai puțin – mai puțin efort uman, mai puțin echipament, mai puțin timp și mai puțin spațiu – în timp ce te apropii tot mai mult de a le oferi clienților exact ceea ce doresc.”

Principiile Lean

Lean nu este un ingredient pe care îl pui seara la dospit și dimineața e gata de consumat. Este un proces pe care ar trebui să îl cunoști destul de bine. Tocmai de aceea îți prezint 5 principii sau pași, care te vor ajuta să-l înțelegi mai ușor și ulterior să-l poți implementa.

1. Valoarea, înțelegând acest lucru ca fiind nevoia clientului pentru un produs sau serviciu specific. Pentru a putea defini cât mai metric valoarea, trebuie să înțelegem cât mai clar cerințele și așteptările clientului. Acest lucru ne va ajuta în a stabili o politică corectă de preț și în același timp, un nivel ridicat de productivitate și competitivitate.

2. Harta fluxului de valoare – mai exact, analiza proceselor și resurselor necesare pentru a realiza un produs sau serviciu, obiectivele fiind identificarea și eliminarea pierderilor, precum și îmbunătățirea și optimizarea proceselor. La acest pas, va trebui să examinezi fiecare etapă a ciclului de producție în ceea ce privește pierderile și să elimini orice activitate care nu aduce valoare.

3. Crearea unui flux Așteptarea reprezintă o pierdere ce trebuie identificată și îndepărtată din proces prin crearea unui flux lin și eficient. Oameni care așteaptă ca o mașină să termine procesul; mașini care așteaptă după materiale; și oameni, și mașini care așteaptă în proces din cauza constrângerilor, a blocajelor temporare. Acest pas este despre înlăturarea constrângerilor care apar într-o activitate, pentru a îmbunătăți viteza de livrare între procese.

4. Sistemul pull În timp ce majoritatea producătorilor utilizează sisteme push, mai exact produc bunuri pe baza previziunilor, uneori mai mult decât este necesar, metodologia Lean folosește sistemul pull, care presupune să produci doar atunci când există o cerere clară din partea clientului intern sau extern, doar în cantitatea solicitată de către client. Acest lucru presupune procese flexibile și eficiente, adaptabile la schimbările de volume.

5. Kaizen – În căutarea perfecțiunii Știu, îmi vei spune că nu există perfecțiune. De acord cu tine. La acest pas, perfecțiunea se traduce prin excelență operațională, un business flexibil, adaptabil la schimbări și foarte bine acordat la nevoile reale ale clientului, prin care să aducem valoare clietului, să putem livra ceea ce trebuie, când trebuie și în cantitatea care trebuie.

⏭ Pe scurt, prin implementarea Lean Manufacturing vei identifica pierderile și procesele care nu aduc valoare adăugată, vei scurta timpul de livrare, vei ajunge la un nivel mult mai bun de competitivitate și vei crește nivelul de profitabilitate al afacerii. Iar asta, chiar este important.? Un business care nu crește, descrește, pentru că și aici funcționează o lege simplă a fizicii: ceea ce nu mai urcă, va ajunge să coboare.

Pare greu să implementezi conceptul Lean Manufacturing în business-ul tău? Uneori poate fi provocator, însă nu neapărat dificil.

Dacă ți-a plăcut acest articol, te invit să te abonezi la newsletter și te vom ține la curent cu noi articole precum și cu noutățile despre proiectele și cursurile ERPA.ro


Publicat

în

de către

Etichete: